Sociala företag

Drevet

Drevet ligger i Malmö och finansieras av Allmänna arvsfonden. Idén är att tillhandahålla unga ensamkommande flyktingar från åldrarna 16 till 25 år med workshops inom cykelmekanik. Genom detta vill Drevet bidra med värdefull kunskap, vilket kan hjälpa om ungdomarna vill driva eget inom till exempel återvinning, montering, reperation och försäljning av begagnade cyklar. Konceptet är utvecklat av Drevets chef Barry, som efter att ha kommit i kontakt med unga individer vilka uttryckte en vilja att lära sig mer inom ämnet, såg en gyllene chans att skapa något som alla kunde vinna på. 



Skånsk Arbetskraft

Skånsk Arbetskraft är ett socialt företag som grundades 2009 av en grupp arbetslösa personer som hade en vision om att erbjuda arbetssökande mer meningsfulla karriärvägar. All vinst återinvesteras i nya, spännande projekt som ofta utvecklas till nya aktiviteter och jobb. Skånsk Arbetskrafts mål är att erbjuda positioner som gör det möjligt för kandidater att följa sina passioner samt känna sig respekterade och uppskattade. De som hör av sig till Skånsk Arbetskraft i jakt på anställning kommer att växa och utvecklas personligen och få hjälp att ta kontroll över sina liv och skapa förändringar.



Prima Prima

Prima Prima i Sösdala är ett socialt företag som hjälper människor tillbaka i arbete, efter sjukdom eller andra problem.



Partnerjobb Syd

Partnerjobb Syd är ett socialt företag som fokuserar på arbetsintegrering och grundades 2012. Syftet är att erbjuda platser för praktik och arbetsträning för de som är arbetslösa eller långtidssjukskrivna. Partnerjobb Syd arbetar med montering, data/IT, hantverk, verkstad, flyttstädning och trädgårdsservice. Företaget är under ständig utveckling och integrerar nya aktiviteter i sin verksamhet. De finns på Spångatan 3, Hässleholm. 



URBI

URBI är en organisation med ett mål om att bibehålla den urbana biodlingen samt att skydda mångfald bland insekter, som har sjunkit de senaste åren. Dessutom tillhandahåller URBI workshops om biodling och hållbar utveckling för bar i åldrarna 4 till 12 år, samt till de individer som kämpar för att komma in på arbetsmarknaden. I synnerhet erbjuds personer av somalisk bakgrund färdigheter och arbetstillfällen. Dessa två målgrupper, som sällan möts, arbetar tillsammans i workshops för att främja ett mer inkluderande samhälle.



Creativa Gemenskapen

Creativa Gemenskapen är ett socialt företag som erbjuder städservice, catering och stöd till äldre. Företaget driver även Café CG på Garaget där kunderna kan njuta av varma drycker, hemlagade bakverk och utforska evenemang och biblioteket i närheten. Creativa Gemenskapen erbjuder arbetstillfällen för dem som ännu inte integrerats på arbetsmarknaden och arbetar för att skapa ytterligare jobb genom att utveckla den befintliga verksamheten och utforska nya möjligheter.



Café Konsthallen

Café Konsthallen, som ligger i Landskronas konstgalleri, är ett social företag som har för avsikt att göra skillnad i samhället. Organisationen skapar en samhörighet där anställda arbetar tillsammans med arbetssökande och personer med behov av arbetslivserfarenhet. Stödorganisationen Individuell Människohjälp och andra volontärer är också inblandade i detta initiativ. Tanken är att hjälpa människor som är långt ifrån arbetsmarknaden, samtidigt som de erbjuder fika i en konstnärlig miljö åt sina besökare. Dessutom är caféet en mötesplats för kulturarbetare och håller regelbundet evenemang tillsammans med konstgalleriet. 



Regis

Regis grundades på initiativ av Skånes länsmuseum och arbetar med registrering, digital bildhantering och GIS (geografiskt informationssystem). Regis vision är att genom verksamheten medverka till ökad integration och delaktighet för personer med funktionsnedsättning i utbildning och arbete. Regis har idag 52 anställda som arbetar åt ett trettiotal uppdragsgivare, samt ca 15 deltagare placerade på Regis i någon form av arbetsmarknadspolitisk åtgärd.



House of Beatrice

House of Beatrice är ett socialt företag som har i syfte att skapa arbetstillfällen för människor som står utanför arbetsmarknaden, samt bedriva inköp och försäljning av presentartiklar och därmed förenlig verksamhet.



Canville

 Canville är ett arbetsintegrerande socialt företag i Osby, Skåne, vars främsta mål är att skapa sysselsättning åt personer som av olika anledningar står långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden. Detta förverkligas bland annat genom en secondhandbutik och genom en hem- och trädgårdsgrupp.



Hälsa med hästkraft

Hälsa med Hästkraft är en daglig verksamhet i Örkelljunga kommun. Verksamheten riktar sig till personer med funktionsnedsättning och handlar bland annat mycket om delaktighet. Hos Hälsa med Hästkraft jobbar man med djur och natur i fokus.



Yalla Sjöbo

Yalla Sjöbo är en ideell obunden förening som arbetar med att bygga upp en kooperativ inkluderande verksamhet som låter folk med olika bakgrund mingla, inspirera till kreativitet samt erbjuda arbete arbete och praktik. Deras aktiviteter innefattar bland annat en syateljé, svensklektioner, datorlektioner, skrift- och läslektioner samt catering och matlagningskurser. Tillsammans med andra projekt erbjuder Yalla Sjöbo en möjlighet att integreras med den svenska arbetsmarknaden.



Initiativet Lund

INiativet Lund är ett EU-finansierat projekt som drivs av Coompanion. Målet med projektet är att generera jobb samt integrera människor från olika nationaliteter som inte hittat sin plats på arbetsmarknaden. De tillhandahåller språkkurser, workshops, och arbetslivserfarenhet inom olika områden som till exempel möbeloperation och design. Deras produkter går att köpa på workshops och julmarknader. Även beställningar från företag är välkomna.



Stilla Koncernen

Stilla Koncernen finns i Malmö och målet med företaget är att erbjuda kunskap och tips relaterat att ta sig in på arbetsmarknaden. I synnerhet erbjuds hjälpen till de som har haft problem med psykisk ohälsa. Dessutom erbjuds medlemmarna möjlighet till ökad arbetslivserfarenhet och ekonomisk status genom att driva caféer och liknande aktiviteter. Vinsterna från företaget återinvesteras i organisationen och i initiativ som ger ytterligare hjälp till de som står utanför arbetsmarknaden.



Yalla Sofielund

Yalla Sofielund är ett ESF-finansierat projekt ägt av Malmö stad och är baserat på Yalla Trappans metoder och koncept. Deras mål är att utbilda deltagare, människor som är långt ifrån arbetsmarknaden. Yalla Sofielund driver ett café, säljer textilprodukter, vintagemöbler samt barnkläder, väskor, med mera. Tillsammans med kommunen och andra statliga organisationer stöttar Yalla Sofielund utvecklandet av initiativ som kan leda till framtida arbetstillfällen.